I Hannas Kök

Rustika baguetter
 
Fantastiskt goda rustika baguetter med härlig skorpa och otroligt saftigt innehåll som bara smälter i munnnen. I detta receptet bakar du med manitoba cream istället för vetemjöl eller vetemjöl speciall som kommer göra degen ännu luftigare då det jäser bättre och ger degen mer spänst och blir också mer lättarbetad.
 
Ingredienser
 
0,5 färsk jäst (8g torrjäst)
1L kallt vatten 
23sk salt
20dl manitoba cream
 
 
Såhär gör du:
1. Smula ner jästen i en  bunke, tillsätt halva vattnet och rör om till jästen har löst upp sig.
 
2. Tillsätt resten av vattnet och mjölet men spara 2 dl till senare. Arbeta degen i assistent i minst 8 minuter.
 
3. När degen arbetats ihop till en jämn deg så tillsätt saltet och arbeta i assistent ytterligare några minuter. Degen ska vara lös men samanhängande.
 
4. Täck bunken med plastfolie och låt stå i ca 10 minuter i rumstemp innan du ställer in degen i kylen för natten (7-10h) 
 
5. När du vaknar ställer du ugnen på 250 grader. Jag använder mig av en baksten som jag lägger in samtidigt som jag startar ugnen. Har man ingen kan man ställa in en plåt som ska bli riktigt varm. 
 
 
6. När ugnen blivit varm tar du fram degen från kylen och vänder ner på mjölat bord. Dela degen i 4 lika stora delar. KNÅDA INTE. Vänd delarna i mjöl och dra ut lite lätt till längder som du sen bara tvinnar lite lätt för att få en snygg baguette.
 
7. Kasta in 0,5dl vatten i botten på ugnen och stäng snabbt luckan. Sänk värmen till 225grader. Grädda i 18-22 minuter eller tills bröden fått fin färg. Låt svalna på galler
 
 
 
 
Om du använder torrjäst så blandar du 8ram med 10dl mjöl och låter det stå i ca 10 minuter för att väcka jästen. Blanda sedan ihop med vattnet och sen ner med resten av mjölet och sist saltet. Sen följer du resten av receptet. 
 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress