I Hannas Kök

Nyårs cheesecake med lemoncurd
 
Detta året skulle vi fira nyår i köpenahmn, vi var 17st som skulle vara med och äta middag och jag stod för efterrätten. Det behövde vara något som skulle kunna göras på plats, vara ganska enkelt och gott. Mina ända riktlinjer som jag behövde ta hänsyn till var att en i gänget avskyr choklad (???).
Allt jag kom på hade på något sätt choklad i sig eller något med citrus så som lemoncurd eller någon passionsfrukts puré. Jag själv är väldigt allergisk mot citrus så det är alltid svårt att baka något man inte tål för då kan man inte provsmaka. Så jag valde att göra två varianter så jag kunde ta del av efterrätten också. Det blev en cheesecake i glas med lemoncurd, digestive, cheesecake-fyllningen, blåbär och schweizsisk maräng.
Den andra blev en med hackad choklad, digestive, dulce-de leché, cheesecake-fyllningen, hallon och maräng. 
Jag fick inspiration av Camilla Hamid som la upp på sin instagram om en cheesecake i glas med havresmul och lemoncurd. Så jag kopierade i princip hela desserten av henne fast istället för havresmul så krossade jag digestive.

Gästerna tyckte att cheeseccaken med lemoncurden var magisk så tänkte dela med mig av Camillas recept.

Ingredienser (lemon curd):

5 äggulor från stora ägg

2 hela stora ägg

rivet skal från 1 citron

110 ml citronsaft = saft från ca 3 citroner

1 dl strösocker

50 g kallt smör

 
Här tog jag digestive istället.

Ingredienser (havresmul):

50 g smör, rumsvarmt

1 dl vetemjöl

0,5 dl havregryn

0,5 dl strösocker

1 msk ljus sirap

2 tsk vaniljsocker

 

Ingredienser (färskostkräm):

300 g färskost

2 dl vispgrädde

1,5 dl florsocker

 

Ingredienser (maräng):

2 äggvitor

1 dl strösocker

 

Gör såhär:

  1. Börja med att göra lemon curden. Den behöver lite tid på sig för att svalna och stelna. Lägg äggulor, ägg, rivet citronskal, citronsaft och strösocker i en värmetålig skål eller bunke. Snabbast och enklast är att använda en bunke i metall då den leder värme mycket bättre än en skål i glas.
  2. Häll upp ca 1 dl vatten i en kastrull. Låt vattnet sjuda på medelvärme med bunken ställd på kastrullens öppning. Det är viktigt att vattnet sjuder och inte kokar för att det ska bli en härlig kräm och inte äggröra av äggen. Rör om hela tiden, ca 5 minuter, tills krämen tjocknat och fått samma konsistens som en bearnaisesås.
  3. Ta bort bunken från värmen. Skär smöret i bitar och rör ner det i den varma lemon curden tills den smält helt. Smöret gör både så att lemon curden svalnar snabbt, bryter av syrligheten på ett bra sätt och ger curden en riktigt fin blank finish.
  4. Häll upp curden i en lufttät burk och låt svalna innan du har på locket och ställer i kylskåpet för att svalna helt och hållet, minst 1 timme.
  5. Under tiden kan du göra havresmulet. Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme) och täck en plåt med bakplåtspapper.
  6. Lägg alla ingredienser till havresmulet i en bunke. Nyp ihop till en smulig deg. Fördela degen jämnt över plåten och grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter eller tills smulet fått en fin gyllenbrun färg. Låt svalna helt och hållet.
  7. Dags att göra färskostkrämen! Vispa ihop färskost och vispgrädde krämigt till fasta toppar med elvisp. Sikta ner florsockret (viktigt att du siktar, annars får du klumpar i smeten) och vänd försiktigt ihop till en jämn smet med slickepott.
  8. Ta fram glasen du vill servera efterrätten i och börja med att ha havresmul i botten, sedan färskostfyllning och sedan lemon curd. Fortsätt varva lager tills du når glasets kant. Ställ glasen i kylskåpet medan du gör marängen.
  9. Vispa äggvitorna till fasta toppar med elvisp i en bunke av glas eller metall. Tillsätt strösockret lite i taget samtidigt som du fortsätter vispa med elvisp.
  10. Ställ en liten kastrull med vatten på spisen. När vattnet börjar sjuda ställer du bunken på kastrullöppningen och sänker värmen till medel. Fortsätt röra om i marängen för hand med ballongvisp tills sockerkristallerna smält.
  11. Ta bort bunken från värmen och vispa med elvisp tills undersidan på bunken svalnat.
  12. Spritsa marängen generöst i glaset och bränn av den om du vill med gasbrännare. Servera direkt eller förvara i kylskåpet.