

Choklad är nog något av det bäste jag vet och just detta recept på denna otroliga chokladtryffelpaj är magiskt! Det är med smak av fyllig och len choklad som med lite granatäpple och flingsalt på toppen bildar en helt erfekt kombo. Den må se fin och svår ut men är otroligt lätt att få till och perfekt att förbereda i förväg innan gästerna kommer. Just denna bakade jag till min pojkväns syster som fyllde år och det var dags för kalas.
Ingredienser pajskal:
100gram smör
2,5 dl vetemjöl
2 äggulor
0,5dl florsocker
0,5dl kakao
1krm salt
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader
Mät upp mjöl och häll i en bunke, tärna ner smöret i små kuber och nyp ihop med fingrarna så den blir en smulig massa.
Sepparera äggulorna från äggvitorna (spara äggvitorna till kanske någon marräng eller omelette) och vänd ner tillsammans med mjöl och smör. Tillsätt även kakao, florsocker och saltet. Krama ihop till en fast deg.
Tryck ut degen på en pajform, gärna med löstagbar form. (fungerar jättebra med 24cm springform men gör då 1,5 sats) Grädda i ca 12 minuter.
Undertiden pajskalet svalnar börjar du med chokladtryffeln.
Ingredienser:
3dl vispgrädde
50 gram smör
300gram choklad med hög kakaohalt. Minst 70%
0,5dl florsocker
salt
granatäpple
flingsalt
Såhär gör du:
Lägg vispgrädde och smör i en kastrull och smält ihop. Hacka chokladen och ta bort kastrullen från värmen när smöret smält helt. Lägg ner chokladen och sila ner florsocker.
Rör runt med värmetålig slickepot till chokladen smält.
Tillsätt saltet och rör ihop till en len chokladtryffel.
Häll över chokladtryffeln i det avsvalnade pajskalet, häll över granatäpple efter eget ögonmått. Ställ in i kylen i minst 1h eller till chokladen stelnat. (Jag lät min stå ett dygn innan vi skulle äta den)
Strö flingslat över precis innan servering.
Servera tillsammans med vaniljglass eller lättvispad grädde.

0