Detta är mitt absoluta favorit recept när jag vill ha snabba frukostbullar på morgonen utan att behöva ställa klockan på halv sex en lördag. Jag brukar göra degen precis innan jag går och lägger mig sen står den hela natten i kylskåpet. Busenkelt och blir så saftigt och gott!


Ingredienser
12g färsk jäst (4g torrjäst)
5dl kallt vatten
2tsk salt
10dl vetemjöl special
Går att byta delar av vetemjölet till andra mjöl varianter, givetvis fungerar det med vanligt vetemjöl men special är att föredra.
Såhär gör du:
1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt halva vattnet och rör om till jästen har löst upp sig.
2. Tillsätt resten av vattnet och 8dl mjöl. Arbeta degen i matberedare i minst 8 minuter.
3. När degen arbetat ihop sig tillsätter du saltet och sista mjölet 1dl i taget, arbeta in i degen. Om du tycker att degen håller sig fin behövs inte den sista delen vetemjöl. Degen ska vara kladdig men sammanhängande
4. Täck bunken med plastfolie och låt stå i ca 10 minuter i rumstemp innan du ställer in degen i kylen för natten (7-10h)

5. När du vaknar ställer du ugnen på 250 grader. Jag använder mig av en baksten som jag lägger in samtidigt som jag startar ugnen. Har man ingen kan man ställa in en plåt som ska bli riktigt varm.
6. När ugnen blivit varm tar du fram degen från kylen och vänder ner på mjölat bord. Klipp eller dela med kniv till lagom stora frallor ca 10st, KNÅDA INTE. Gör ingenting om dom blir lite fula. Vänd frallorna lätt i mjöl och lägg på bakplåtspapper och skjutsa in i ugnen.
7. Kasta in 0,5dl vatten i botten på ugnen och stäng snabbt luckan. Sänk värmen till 225grader. Grädda i 10-14 minuter eller tills bröden fått fin färg. Låt svalna på galler
(8. Du kan också välja att göra baguetter, då blir det 2st stora eller 3st små, strö lite flingsalt över och grädda på samma vis fast i 20-25 minuter och sänk värmen till 200 grader)
Om du använder torrjäst så blandar du 4gram med 5dl mjöl och låter det stå i ca 10 minuter för att väcka jästen. Blanda sedan ihop med vattnet och sen ner med resten av mjölet och sist saltet. Sen följer du resten av receptet.
Lycka till!
0