I Hannas Kök

Grekisk pita gyros
I sommras var vi på semester på Rhodos och käkade pitagyros till varje lunch. Ni kanske kan tycka att det låter enformigt, men det är bara så gott. Så redan när vi var där tänkte vi att vi skulle testa göra egen pitagyros hemmai vårt lilla studentkök. Så efter att ha provat lite olika varianter av kött för att få den bästa gyrosen så kom vi fram till något väldigt bra!
 
 
 
Grekiskt pita bröd
ca 8 st
 
Ingredienser:
2tsk torrjäst
1tsk socker
3dl vatten
8dl vetemjöl
1tsk salt
2msk olivolja
en vitlöksklyfta + 2msk olivolja till utbakning

Gör såhär:
Blanda jästen, socker och 1/3 av vattner i en liten bunke. Låt stå i ca 5 minuter så den tjockar till sig lite.
Undertiden kan du blanda vetemjöl och salt i en annan bunke, gör en liten grop i mitten där du sen häller i jästblandningen. Tillsätt olivoljan och 1dl vattnet. Knåda ihop med händerna, om du känner att den är hård så tillsätt isåfall upp till 1dl vatten till. Plasta in bunken och låt jäsa i 2h.
Pressa en vitlök och häll i lite olivolja, låt stå och dra ihop sig under tiden degen jäser.
Sätt ugnen på 230grader.
(null)

Dela upp degen i 8 lika stora bitar. Kavla ut till ca 1cm tjock rund pita.  Lägg på en plåt och nagga bröden med en gaffel, pensla med olivoljan men undvik att få med för mycket vitlöks bitar.
Grädda i ugnen i 5 minuter. När det svalnat lägger du det i en plastpåse och fryser in. 
När du väl ska äta pitabröden tar du ut från frysen och vänder på grillen eller i stekpannan. Pensla ett tunnt lager med olivolja och lite oregano på och grilla tills upptinad eller fått en fin färg.

Hemmagjord gyros
Ingredienser.
500gram karré, benfri
grillolja
(man kan göra egen om man vill ganska enkelt, vi tog färdig som vi hade hemma)


Gör såhär:
Låt karrén ligga i marinaden gärna några timmar innan det är dags att äta. Grilla på hög värme i några minuter till köttet inte är rosa längre.
Strimla i smala bitar och lägg på en plåt, sätt in i ugnen på 250grader gärna med grill funktionen på ugnen. Vi gjorde lite potatisklyftor till detta också så vi använde samma plåt och bara puttade ihop potatis klyftorna i ena delen och la köttet i andra. Ställ högt upp i ugnen och låt grillas i ca 5 minuter för att få lite extra yta på köttet.
(null)



Servera tillsammans med tsatsiki, gurka, tomat, rödlök och lite klyftpotatis. Så himmla gott!
 

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress