I Hannas Kök

Saftigaste grytbrödet- kalljäst
Hur gott är det inte med nybakat bröd på morgonen? Det är det bästa jag vet iallafall. Detta receptet är enklast om man har en assistent då degen är väldigt lös och kladdig.
 
 
ingredienser:
25gram jäst
10dl kallt vatten
2msk olivolja
12 dl vetemjöl speciall (jag använder alltid manitoba creame)
3dl finmalt rågmjöl
2tsk salt
 
Såhär gör du:
Börja med att smula jästen i en bunke och häll över det kalla vattnet, rör om till jästen är helt upplöst.
Tillsätt olivoljan sen hälften av vetemjölet och låt degen arbeta till det gått ihop någorlunda sen tar du i resten av vetamjölet och rågmjölet.
Arbeta i maskinen i minst 10 minuter på medel hastighet, dubbla tiden om du gör det förhand. Tillsätt till sist saltet och mät noga, höfta inte. Saltet är viktigt för brödet.
Arbeta degen i ytterligare 5 minuter för att få in saltet. Nu kommer degen vara sammanhängande men väldigt kladdig. TA INTE MER MJÖL. Täck bunken med plastfolie och en bakhanduk och lägg in i kylen över natten.

När du vaknar på morgonen så sätter du igång ugnen på 240grader och sätt in din gjutjärnsgryta (eller liknande ryta som klarar av att stå i ugnen med lock på).
Lägg ut degen på mjölat bord med lätt fuktiga händer så degen inte fastnar överallt. Dela upp i två och forma två bröd (jag var sugen på några frallor också så jag tog lite och gjorde 6st frallor) som du lägger på bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter.
Efter 30 minuter kommer ugnen och grytan vara väldigt varm. Ta försiktigt ut den uppvärmda grytan och lägg över brödet tillsammans med bakplåtspappret.
Sätt in i ugnen och låt gräddas i 25 minuter på 240grader sen tar du av locket och sänk värmen till 200grader och grädda ytterligare 20 minuter eller till brödet fått en fin färg. 

 

Som ni ser är bröden väldigt olika färg och det är för jag glömde sänka värmen på bröd nr 2 när jag hade tagit av locket, det blev supergott ändå men lite för hård skorpa i min smak.
 
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress